Friptură cu sos de boabe de piper (Steak au Poivre)

Friptură cu sos de boabe de piper (Steak au Poivre)

Felul principal

  • 4

    Număr de persoane

  • Ridicat

    Cost

  • Greu

    Dificultate

  • Timp de preparare

  • Timp de gătit

Ingrediente

  • 4 x 150 g de bucăţi de muşchi de vită sau antricot
  • 1/3 cană de ghee (unt clarificat /ulei din unt) sau ulei
  • 1/4 cană de supă de vită
  • 2 cepe franţuzeşti, tocate fin
  • 2 linguri de boabe de piper negru zdrobite
  • 3 linguri de vin alb
  • 1/4 cană de brandy
  • frunze de pătrunjel proaspăt pentru garnisit

Pregătire

Condimentaţi cotletele cu sare.

Într-o tigaie puţin adâncă, suficient de mare pentru a încăpea patru cotlete, încălziţi gheea (untul clarificat /uleiul din unt) sau uleiul până se închide la culoare.

Adăugaţi cotletele şi căliţi timp de 3-4 minute pe fiecare parte dacă doriţi să fie mai în sânge sau puţin mai mult, dacă doriţi să fie făcute mediu.

Scoateţi-le din tigaie, acoperiţi-le cu folie de aluminiu pentru a rămâne calde şi daţi-le deoparte.

Pentru o friptură bine făcută, căliţi pe fiecare parte timp de 3 minute, apoi transferaţi într-o tavă şi lăsaţi la cuptor la 200°C timp de 8-10 minute.

Scoateţi din cuptor şi acoperiţi cu folie de aluminiu.

Adăugaţi supa într-o cratiţă medie şi scădeţi până ajunge la aproximativ 1/2 cană.

Adăugaţi cepele franţuzeşti în tigaie şi căliţi timp de 3-4 minute până se colorează uşor, înainte de a adăuga boabele de piper.

Adăugaţi vinul şi jumătate din brandy, amestecaţi cu o lingură din lemn pentru a desprinde sucul de la carne de pe tigaie, amestecaţi şi gătiţi timp de 1 minut până se obţine consistenţa unui sirop.

Amestecaţi supa scăzută şi aduceţi la temperatura de fierbere. Gătiţi sosul timp de 7 minute, până se obţine consistenţa unui sirop, apoi adăugaţi şi restul de brandy.

Puneţi din nou cotletele în sosul din tigaie şi reîncălziţi timp de 3-4 minute, fără a permite sosului să fiarbă.

Serviţi pe farfurii individuale sau pe un platou mare.

Garnisiţi cu pătrunjel şi serviţi cu cartofi prăjiţi sau cu cartofi copţi.

Produse recomandate