Manual de utilizare si intrebari frecvente Set de 10 piese Ingenio Emotion L897AS74
Ingenio, sesiuni de gătit ușoare!
Cauți o modalitate de a-ți ușura sesiunile de gătit? Mâner detașabil pentru a muta rapid tigaia de pe plită în cuptor, în frigider* ca prin magie? Un design stivuibil pentru a economisi spațiu în bucătăria ta? Descoperă setul de 10 piese Tefal Ingenio Emotion! Vasele Ingenio Emotion sunt confecționate din inox de înaltă calitate și beneficiază de un înveliș antiaderent sigur**** la interior, toate acestea pentru o rezistență sporită în timp.
Numai tigăile și cratițele din gama Ingenio pot fi băgate la cuptor, datorită mânerelor detașabile (asigurați-vă că ați scos mânerele detașabile). Ustensilele Tefal nu trebuie folosite NICIODATĂ în cuptorul cu microunde sau cuptorul cu convecție.
În cazul tigăilor pentru prăjit: între 140 °C și 195 °C În cazul tigăilor pentru clătite: între 165 °C și 240 °C Aceasta este temperatura optimă pentru prăjirea și rumenirea alimentelor. Această indicație vă ajută să gătiți mai sănătos și la o temperatură ideală.
• Utilizați ustensile din plastic sau din lemn; la unele game, se pot utiliza anumite ustensile metalice, cu excepția cuțitelor și telurilor (a se consulta recomandările de utilizare indicate pe ambalaj sau în instrucțiunile furnizate odată cu produsul). • Evitați să tăiați direct în tigaie. • Nu scobiți suprafața antiaderentă. Urmele ușoare sau abraziunile la suprafață sunt normale și nu vor afecta performanța vaselor de gătit. • După ce ați gătit, nu lăsați tigăile să fiarbă până la evaporarea completă a lichidului și nu lăsați tigăile goale pe o plită încinsă. • Selectați întotdeauna dimensiunea corectă a ochiului de plită electrică sau ajustați focul aragazului astfel încât flacăra să atingă numai fundul tigăii și să nu ajungă pe margini. • Nu lăsați niciodată tigăile nesupravegheate în timp ce gătiți. • Lăsați tigăile să se răcească înainte de a le curăța. • Spălați tigaia în apă fierbinte cu detergent de vase lichid pentru a îndepărta orice urmă de praf. Uscați-o și ungeți învelișul antiaderent cu puțin ulei de gătit înainte de a o utiliza pentru prima dată. Îndepărtați uleiul în exces. • Spălați și uscați articolele de bucătărie după fiecare utilizare.
O tigaie se deformează la șoc termic (o tigaie goală supraîncălzită, o tigaie fierbinte în contact cu apă rece sau așezată pe o suprafață rece etc.). Înainte de a curăța tigaia, lăsați-o să se răcească la temperatura camerei. O tigaie deformată va oferi rezultate necorespunzătoare la gătit.
Trebuie să consultați recomandările de utilizare indicate pe ambalaj sau în instrucțiunile furnizate odată cu produsul.
În funcție de gamă, pot fi utilizate cele mai multe dintre ustensilele de metal, cu excepția cuțitelor, furculițelor și telurilor. Cu toate acestea, trebuie să se aveţi grijă la folosirea oricărei ustensile din metal. Evitați folosirea ustensilelor ascuțite și evitați să tăiați direct în tigaie. Nu înțepați și nu scobiți suprafața antiaderentă.
Cu toate acestea, pentru a prelungi durata de viață a tigăilor și cratițelor, vă recomandăm să nu utilizați metal. Alegeți plasticul sau lemnul.
Nu. Gătitul la temperatură mare nu are ca rezultat o scădere semnificativă a timpului de gătit și cu siguranță nu contribuie la calitatea preparatelor, așa că se recomandă cu căldură gătitul la temperaturii medii. Un alt motiv al acestei recomandări este că gătitul la temperatură mare poate deteriora învelișul antiaderent.
Pentru a prelungi viața învelișului, trebuie să folosiți o cantitate mică de ulei atunci când prăjiți sau preparați alimentele la grătar. Pentru fierbere sau înăbușire, nu trebuie să folosiți ulei.
Se recomandă îndepărtarea mânerului în timpul gătitului atunci când este nu este necesar, pentru a preveni supraîncălzirea acestuia și a-i asigura rezistența.
• Din cauza supraîncălzirii pot să apară pete maro sau albastre. • Dacă nu este înlăturată, pelicula rămasă după prepararea alimentelor poate produce decolorare atunci când oala este reîncălzită. • Din cauza conținutului mare de fier din apă, oala ar putea să aibă un aspect ruginit.
Tigaie antiaderentă: Ustensilele antiaderente TEFAL sunt special concepute pentru ca preparatele să nu se prindă. Cu toate acestea, tigaia sau cratița trebuie întreținută în mod corespunzător. În acest scop, urmați următoarele sfaturi: ungeți tigaia/cratița cu puțin ulei înainte de prima utilizare, iar apoi spălați-o și uscați-o; repetați procesul din când în când dacă spălați cu regularitate tigaia/cratița în mașina de spălat vase. De asemenea, este necesar să evitați supraîncălzirea și zgârieturile provocate mai ales de utilizarea accesoriilor metalice (spatule, polonice) și/sau de curățarea cu un burete abraziv.
Tigaie ceramică: Proprietățile antiaderente ale învelișului ceramic sunt mult mai limitate, atât din punctul de vedere al performanței, cât și al duratei decât cele ale învelișului clasic (PTFE). Vă recomandăm să gătiți cu mai multă grăsime precum și să spălați mai bine utilizând ceva mai mult detergent de vase lichid. Pentru mâncarea prinsă, vă recomandăm să lăsați vasele de gătit la înmuiat în apă cu detergent, cu puțin oțet alb. În timp, baza ceramică va deveni pătată fără a fi posibilă îndepărtarea petelor. Acest fenomen nu va diminua performanța vaselor gătit în niciun fel și nu prezintă niciun pericol pentru sănătate.
Vase de gătit din oțel inoxidabil: Preîncălzirea tigăii și gătitul la flacără mai mică sunt esențiale pentru ca mâncarea să nu se lipească de oțelul inoxidabil. Preîncălzește tigaia la foc mic sau mediu timp de unul până la două minute. Ca să verifici dacă este pregătită, lasă să cadă în tigaie câțiva stropi de apă și vezi dacă sar pe suprafața încinsă. După ce ai preîncălzit corect tigaia, toarnă 2-3 lingurițe de ulei sau o cantitate suficientă pentru a acoperi fundul suprafeței de gătit. Înainte de a adăuga alimentele, cel mai bine este să le tamponezi cu hârtie pentru a absorbi toată umezeala și să le lași să ajungă la temperatura camerei. Când pui alimentele în tigaie, asigura-te că se aude un sfârâit uniform când acestea ating suprafața de gătit. Acest sunet indică faptul că mâncarea se gătește la contactul cu tigaia și creează o barieră naturală care împiedică lipirea. Lasă mâncarea să se gătească fără să intervii până ajunge la gradul corect de prăjire. Zaharurile naturale din alimente caramelizează pe suprafața gătită, creând o savoare deosebită și ridicând în mod natural alimentul de pe suprafața de gătit. Dacă sunetul care se aude când mâncarea atinge prima dată tigaia este mai degrabă un trosnet decât un sfârâit, focul este prea mare și mâncarea poate să se lipească. NU FOLOSI NICIODATĂ spray-uri antiaderente pentru gătit.
Această decolorare este o reacție normală în prezența oțelului inoxidabil și a căldurii. Este foarte simplu și ușor de curățat. Poți să folosești o soluție de curățare specială pentru oțel inoxidabil/cupru sau doar să torni puțin suc de lămâie ori oțet în tigaie, apoi să ștergi cu un șervețel sau o cârpă până suprafața devine curată.
Pentru că sunt fabricate din oțel inoxidabil gros, mânerele conduc căldura foarte lent. Totuși, mânerele laterale se pot încălzi mai repede decât mânerele lungi pentru că sunt mai apropiate de corpul tigăii. Prin urmare, asigură-te că elementul pe care gătești nu depășește dimensiunea tigăii. Câtă vreme stă tigaia deasupra sursei de căldură și setarea de temperatură determină, de asemenea, cât timp vor rămâne mânerele reci la atingere. Mânerele din oțel inoxidabil prinse de capace se vor încălzi mai repede decât mânerele laterale. La utilizarea în cuptor, fără îndoială, toate mânerele se vor încinge. Ca să nu te arzi la mâini, se recomandă să folosești mănuși pentru cuptor atunci când atingi mânerele fierbinți.
Da. Pentru a nu permite formarea de puncte albe mici sau pete de coroziune, lasă lichidele să ajungă la punctul de fierbere înainte de a adăuga sarea, apoi amestecă bine. Sau adăugă sarea după ce mâncarea a început să se gătească. Formarea petelor de coroziune nu influențează rezultatele gătitului, dar poate reduce frumusețea oțelului inoxidabil.
Această peliculă albă apare din cauza mineralelor din apă sau a amidonului eliberat de anumite alimente în timpul procesului de gătire. Poți să folosești o soluție de curățare specială pentru oțel inoxidabil/cupru sau doar să torni puțin suc de lămâie ori oțet în tigaie, apoi să ștergi cu un șervețel sau o cârpă până suprafața devine curată.
Este posibil să apară zgârieturi pe vasele de gătit din oțel inoxidabil mai ales dacă se folosesc ustensile metalice. Însă zgârieturile nu afectează eficiența vaselor de gătit. Sugestia noastră este să folosești ustensile din lemn sau plastic atunci când gătești. Îți recomandăm să nu folosești zdrobitorul de cartofi direct în vasul de gătit. Adaugă sare în apă numai după ce apa a început să fiarbă. Când cristalele de sare rămân pe oțelul în stare rece, îl vor coroda deoarece se topesc de la căldură. De asemenea, te sfătuim să cureți vasele de gătit cu o soluție specială pentru oțel inoxidabil/cupru, cel puțin o dată pe lună, pentru a le păstra strălucirea.
Tigaie antiaderentă: Curățarea de mână în apă cu detergent este suficientă. Tigaia trebuie curățată de fiecare dată când este utilizată pentru a îndepărta pelicula de grăsime care poate rămâne la suprafață. Dacă tigaia este doar ștearsă cu un prosop de hârtie sau este clătită cu apă, pelicula nu va fi îndepărtată complet și se poate găti cu următoarea ocazie când utilizați tigaia: pot apărea pete. Tigăile antiaderente nu trebuie curățate cu prafuri de curățat sau cu bureți abrazivi. Un burete de nailon este ideal atât pentru interiorul, cât și pentru exteriorul tigăii.
Tigaie ceramică: Vă recomandăm să spălați manual tigaia ceramică, cu apă și detergent blând. În acest mod, curățarea este cea mai eficientă. În cazul în care tigaia nu este suficient de curată în urma unei spălări normale, puteți adăuga puțin oțet și apă în tigaie și să o încălziți. Amestecul apă/oțet va curăța tigaia. După aceasta, clătiți tigaia bine, uscați-o și apoi șlefuiți-o, de exemplu, cu puțin ulei de floarea-soarelui. Tigaia va fi ca nouă. Dacă pe fund murdăria este persistentă, mai întâi puteți înmuia tigaia în apă fierbinte cu puțin detergent de spălat vase degresant. Apoi, dacă este necesar, puteți să curățați tigaia cu un burete abraziv din plastic și puțin detergent lichid de curățare abraziv.
Tigaie anodizată dură: Pentru a prelungi viața tigăii dumneavoastră, vă recomandăm să o spălați manual cu un burete neabraziv. Un înveliș exterior protejează vasele dumneavoastră de gătit de efectele nocive ale spălării cu mașina de spălat vase. Prin urmare, este extrem de important să nu deteriorați învelișul și vă recomandăm să evitați să utilizați bureți abrazivi (Scotch Brite). În cazul în care utilizați mașina de spălat vase: de preferat, utilizați un detergent lichid sau gel. În plus, nu se recomandă o utilizare intensivă a mașinii de spălat vase. Spălarea manuală fără bureți abrazivi prelungește durata de viață a vaselor dumneavoastră de gătit.
Vase de gătit din oțel inoxidabil: Pentru curățarea zilnică, apa caldă cu detergent este suficientă. Recomandarea noastră este să cureți tigaia temeinic după fiecare utilizare, deoarece suprafața poate deveni decolorată sau aderentă din cauza peliculei rămase în tigaie după prepararea alimentelor. Pentru a înlătura resturile de mâncare lipite sau decolorarea și petele apărute din cauza căldurii prea ridicate, îți recomandăm să cureți produsul cu o soluție specială pentru oțel inoxidabil/cupru. Aceasta se poate folosi atât la interior, cât și la exterior. Dacă apa are un conținut ridicat de fier, este posibil să observi o decolorare ruginie. O poți înlătura cu ajutorul soluției de curățare speciale pentru oțel inoxidabil/cupru.
Unele componente se pot spăla în mașina de spălat vase, iar altele nu.
Posibilitate de spălare în mașina de spălat vase:
Oală/tigaie: Ca să prelungești durata de viață a produsului, îți recomandăm să îl speli exclusiv de mână. În cazul utilizării mașinii de spălat vase, este de preferat folosirea detergenților delicați, sub formă de lichid, gel sau pudră, nu sub formă de tabletă sau săculeț. Anumite componente se pot uza și decolora în urma acțiunii detergenților corozivi. Garanția noastră nu acoperă acest tip de uzură.
Mâner special (cum ar fi mânerele din lemn sau cele detașabile precum Ingenio): NU, exclusiv spălare de mână, recomandat cu un burete neabraziv.
Capac pentru gătit (fără mânerele de tip magnetic): DA.
Mânere detașabile are capacelor, de tip magnetic: NU, poate provoca rugină.
Capac etanșare pentru depozitare: NU, poate provoca deformare.
Ca să prelungești durata de viață a tigăii, îți recomandăm să o speli de mână cu un burete neabraziv. În cazul utilizării mașinii de spălat vase, este de preferat folosirea detergenților delicați, sub formă de lichid sau gel.
Pentru a înlătura petele de mâncare arsă din vasele de gătit din oțel inoxidabil, pune apă rece în vas și las-o să atingă punctul de fierbere. Lasă apa să se răcească înainte de a spăla vasul. Un produs bun de curățare poate fi folosit pentru a desăvârși curățarea. Nu se recomandă să se utilizeze bureți de sârmă, perii de sârmă sau produse de curățare abrazive pe suprafața lustruită.
Cozile şi mânerele se pot slăbi din strânsoare după o vreme din cauza încălzirii şi răcirii continue a dispozitivului de fixare. Dacă se întâmplă acest lucru, strângeți-le din nou cu grijă utilizând o șurubelniță adecvată, dar nu strângeți excesiv.
• Este posibil ca pe tigaie să se fi format depozite/reziduuri de alimente, fapt care poate să fi fost cauzat în primă instanță de gătitul excesiv al unui aliment în tigaie. În mod normal, acesta se poate curăța umplând tigaia cu apă și detergent de vase lichid și lăsând-o astfel peste noapte. Utilizați apoi o pastă formată din bicarbonat de sodiu și apă, cu care trebuie să frecați tigaia ușor utilizând un burete neabraziv (un burete de curățat antiaderent). Stratul antiaderent trebuie apoi recondiţionat cu puţin ulei pentru gătit întins pe suprafaţă cu un prosop de bucătărie din hârtie. • Este posibil ca tigaia să fi fost supraîncălzită, provocând deteriorarea și decolorarea învelișului antiaderent. Atunci când tigăile sunt supraîncălzite în mod constant, învelișul antiaderent își pierde din proprietăți. Punctul Thermo-Spot roșu al tigăilor Tefal este un indicator de temperatură care vă semnalează momentul în care tigaia a atins temperatura perfectă pentru gătit. Atunci când punctul devine roșu intens, reduceți focul pentru a menține temperatura. Nu continuați să încălziți tigaia la foc mare deoarece acest lucru va provoca supraîncălzirea tigăii și a suprafeței antiaderente. • Dacă o spălați în mașina de spălat vase, reaplicați după fiecare utilizare ulei de gătit pe interiorul antiaderent pentru a împiedica uscarea învelișului antiaderent și a asigura cele mai bune performanțe antiaderente.
• Tigaia a fost utilizată la foc prea mare sau pe o sursă de căldură necorespunzătoare, fapt care a provocat încovoierea și deformarea bazei tigăii. • De asemenea, nu puneți niciodată apă rece într-o tigaie fierbinte și nu scufundați vasele de gătit fierbinți în apă rece. Schimbările bruște de temperatură pot provoca deformarea metalului, rezultatul fiind o bază neuniformă.
Aveți grijă atunci când așezați tigăile pe plitele cu gaz întrucât numărul elementelor de susținere ale acestora variază, iar în special tigăile mici ar putea avea nevoie de un trepied, pe care majoritatea producătorilor îl furnizează cu plitele lor sau care poate fi achiziționat separat de la aceștia.
Aplicarea unei forțe excesive pe partea exterioară a oalelor de aluminiu sau a tigăilor ca urmare, de exemplu, a scăpării sau lovirii poate conduce la deformările oalelor sau tigăilor. (Oala sau tigaia nu se deformează ca urmare a căldurii de gătit.)
NU. Vasele de gătit cu înveliș antiaderent TEFAL/T-fal nu conțin PFOA. Acest lucru este verificat în mod regulat de laboratoare independente, care verifică absența PFOA din produsele finite. Începând din 2003, au fost realizate cu regularitate teste de laboratoare independente din multe țări (Aromalyse și Ianesco din Franța, TüvSud din Hong Kong și SGS din China). Aceste teste au demonstrat în mod sistematic absența PFOA din produsele cu înveliș antiaderent Tefal/T-fal.
Sunt foarte rare cazurile în care învelișul antiaderent se uzează în condiții de utilizare casnică obișnuită. Utilizarea și întreținerea corecte vor permite o performanță mai bună în timp. Cele mai multe cazuri de uzare a învelișului antiaderent prezintă urme de supraîncălzire, zgâriere și/sau curățare cu produse abrazive.
Ca parte a angajamentului său față de calitate, Tefal/T-fal a creat o politică de Eco informare denumită „Sănătate și mediu” privind produsele sale cu înveliș antiaderent. Acest angajament garantează absența PFOA, a plumbului și a cadmiului din învelișurile Tefal/T-fal și caracterul inofensiv al produselor noastre antiaderente din punctul de vedere al influenței asupra mediului înconjurător și asupra consumatorului. Această politică de Eco informare se bazează pe o analiză periodică realizată de laboratoare independente din mai multe țări (INERIS din Franța, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS din Regatul Unit, FABES Labs din Germania, MB Labs din Canada, SGS din China). Acest angajament se regăsește pe site-ul Tefal/T-fal, precum și pe ambalajele vaselor de gătit cu înveliș antiaderent Tefal/T-fal.
În prezent, există multă confuzie cu privire la învelișurile antiaderente, uneori în ceea ce privește PFOA. Cu toate acestea, învelișurile antiaderente Tefal/T-fal sunt realizate din PTFE (abrevierea denumirii științifice politetrafluoroetilenă), iar caracterul inofensiv al acestui material este recunoscut de agențiile de sănătate publică din Europa și Statele Unite ale Americii. PFOA și PTFE sunt două elemente complet diferite. Pe scurt, vasele de gătit cu înveliș antiaderent Tefal/T-fal sunt realizate din PTFE și nu conțin PFOA. În plus, de peste 20 de ani, Tefal/T-fal și-a luat angajamentul de a nu utiliza plumb sau cadmiu pentru niciunul dintre vasele sale de gătit, care să servească drept garanție a caracterului inofensiv al tuturor produselor sale.
PFOA este abrevierea în limba engleză standard pentru acidul perfluorooctanoic. În cazul produselor sale finite, angajamentul Tefal/T-fal este acela de a garanta absența PFOA, a plumbului și a cadmiului și caracterul inofensiv pentru mediu și consumator al produselor sale care au înveliș antiaderent Tefal/T-fal.
Învelișurile antiaderente și emailul vaselor de gătit Tefal/T-fal nu conțin nici cadmiu, nici plumb. Toate vasele noastre de gătit sunt concepute și fabricate fără plumb sau cadmiu de peste 20 de ani. Puteți găsi această eco-informație pe ambalajele tuturor produselor noastre cu înveliș antiaderent Tefal/T-fal.
Învelișul antiaderent Tefal/T-fal este un înveliș tehnic realizat dintr-un polimer numit politetrafluoroetilenă = PTFE. Proprietățile antiaderente ale vaselor de gătit sunt asigurate de PTFE. Autoritățile de sănătate publică din Europa și din Statele Unite ale Americii (ANSES, EFSA, FDA) au demonstrat că PTFE este o substanță inertă care nu intră în reacție chimică cu alimentele, apa sau produsele de curățat de uz casnic. Este total inofensivă în caz de ingerare. Aceste autorități de sănătate publică au confirmat caracterul inofensiv al învelișurilor antiaderente din PTFE ale vaselor de gătit. De altfel, PTFE este atât de sigură încât este utilizată în mod frecvent în medicină la pacemakerele cardiace și micile tuburi care înlocuiesc arterele. Aceasta este utilizată pentru proceduri chirurgicale pentru pacienții care suferă de boli grave ale rinichilor. În cele din urmă, și unele proteze pentru articulații sunt acoperite parțial cu PTFE.
Modul cel mai rapid de a verifica dacă tigăile sunt compatibile cu plitele cu inducție este de a testa tigăile cu un magnet. Este foarte simplu. Dacă magnetul se lipește de baza tigăilor înseamnă că acestea vor funcționa pe o plită cu inducție din comerț.
Este dificilă stabilirea unui număr de ani, deoarece durata de viață depinde de condițiile de utilizare și de frecvența de utilizare. Pentru a prelungi durata de viață, trebuie să protejezi aparatul împotriva temperaturilor inutil de ridicate și să eviti încălzirea dacă aparatul nu conține apă. Este suficientă o căldură medie spre scăzută. Nu depozita alimentele gătite pe o perioadă îndelungată (o zi sau mai mult).