Clătite cu prosciutto și sparanghel by Gabriela Dumbă

Clătite cu prosciutto și sparanghel by Gabriela Dumbă

Aperitiv

  • 2

    Număr de persoane

  • Redus

    Cost

  • Foarte uşor

    Dificultate

  • Timp de preparare

  • Timp de gătit

  • 10 min

    Timp de pauză

Ingrediente

  • 500 ml lapte
  • 2-3 ouă
  • 10 linguri faină
  • un praf de sare
  • 2-3 linguri de apă minerală
  • un pliculeț de praf de copt
  • o lingură de unt topit
  • prosciutto
  • cremă de branză
  • mozarella
  • sparanghel

Pregătire

Clatitele se prepara dupa reteta (oarecum) clasica, adica: se bat bine ouale cu un praf de sare, operatiune la care se poate folosi mixerul electric sau telul, iar mai apoi se adauga treptat faina in care am adaugat in prealabil praful de copt. Odata obtinuta o pasta moale, adaugam laptele dulce, neaparat rece si putina apa minerala. Amestecam in continuu pentru a evita aparitia cocoloaselor. Adaugam si untul topit. Amestecam totul pana obtinem o pasta lichida – nici prea groasa, nici prea subtire, matasoasa si fara cocoloase. Optional, aluatul se poate pastra jumatate de ora la frigider.

Coacem clatitele cu ajutorul unei tigai speciale pentru clatite – eu am folosit Tefal Mini Chefs, from Italy with love  pentru ca indicatorul Thermo-Spot®, ce se află chiar în mijlocul tigăii, îţi va spune când aceasta a atins temperatura optimă pentru a începe să găteşti. Iar datorită învelișului interior antiaderent nu este nevoie să folosești ulei sau unt. Odata muntele din clatite construit, luam pe rand cate o clatita si o ungem cu crema de branza, adaugam prosciutto si mozarella rasa, rulam si le asezam intr-un vas pe care il vom introduce ulterior la cuptor, pentru 10 minute. Inainte de asta, punem putin unt topit deasupra clatitelor si o ploaie de mozarella rasa. Asta-i tot!

Pentru decorul extrem de savuros, taiem partea lemnoasa a coditelor sparanghelului, curatam usor cu ajutorul unui cutit economic si calim pentru cateva minute in unt. Cand este aproape gata – atentie! Nu tineti mult pe foc pentru ca sparanghelul trebuie sa ramana al dente!- scoatem pe o farfurie si prindem cate doua tulpini de sparanghel cu o fasie de prosciutto si mai punem la calit, in acelasi unt in care am adaugat intre timp un catel de usturoi pisat, pentru 2-3 minute. Doar cat sa se rumeneasca prosciutto si sparanghelul sa prinda gust de usturoi. Ideea pentru decor va apartine!